Afscheid

Afscheid

Afscheid komt in vele vormen, en ik kan je daarbij op verschillende manieren begeleiden en ondersteunen. Bijvoorbeeld door te spreken tijdens een bijeenkomst of door te helpen bij een asverstrooiing of de onthulling van een grafsteen of monument(je).

Afscheid nemen hoort bij het leven

In het leven neem je vaker afscheid dan alleen bij de dood. Dat kan ook als je weggaat bij je werkgever, verhuist of als je gaat scheiden. Op al deze momenten kan het waardevol zijn om echt bij dat moment stil te staan, om te beseffen wat dit met jou en met de andere mensen om je heen doet. Hoe wil je verder? Wat wens je de ander toe? Elk afscheid is tegelijkertijd ook een nieuw begin.

In een gesprek worden veel zaken al duidelijk en kun je het meteen omzetten in iets concreets als een ceremonie. Niet iets zweverigs, maar iets wat bij je past. Je kunt altijd contact met me opnemen om eens van gedachten te wisselen.

‘Ik zal je begeleiden zodat jij afscheid kunt nemen op de manier die bij jou past.’

Gemma

Gedenken en herinneren

Na het fysieke afscheid komt gedenken en herinneren. Dat kan in allerlei vormen, denk aan een herdenkingsbijeenkomst of stilstaan bij een sterfdag. Sommige mensen herdenken het tienjarig overlijden, andere mensen houden een jaarlijkse herinneringsbijeenkomst. Dergelijke gedenkmomenten vinden ook plaats op scholen, bij bedrijven of instanties. Tijdens Allerzielen spreek ik ook regelmatig, dit kan in het crematorium of op een begraafplaats.

Afscheid bij leven

Dit is een bijzondere afscheidsceremonie voor iemand die nog leeft maar weet dat de dood snel komt. Als je terminaal ziek of op hoge leeftijd bent, weet je dat je niet lang meer te leven hebt. Langzaam ben je afscheid aan het nemen van het leven. Misschien denk je zelfs al na over welke muziek er op je afscheidsceremonie moet worden gedraaid. Waarom wachten tot je er zelf niet meer bij kunt zijn? Je kan je leven ook afsluiten met een bijzonder samenzijn met die mensen om je heen die het dichtst bij je staan.

Een ceremonie voor je dierbaren én voor jou

Met Afscheid bij Leven kun je bewust en met aandacht afscheid nemen. Dierbaren kunnen datgene nog tegen jou zeggen wat ze willen en jij kan die woorden nog ontvangen. Tijdens zo’n ceremonie heb je alle mensen uit je leven bij elkaar die iets voor je hebben betekend. Je hoort muziek die past bij de belangrijke gebeurtenissen in je leven. Foto’s, kunst, zang, alles wat jij mooi en belangrijk vindt komt bij elkaar in een ceremonie. Alles is mogelijk. Zo’n afscheidsceremonie is waardevol voor alle aanwezigen, het is een afscheid dat je iemand gunt.

‘In overleg met de nabestaanden stel ik de hele afscheidsceremonie van A tot Z samen. Of alleen een gedeelte, afhankelijk van wat de familie wilt. Soms spreek ik alles uit in een ceremonie, soms schrijf ik alleen de teksten en zeg ik helemaal niets. Alles is goed. Het gaat om wat voor de overledene en voor de nabestaanden van belang is. Ik ben er voor hen.’

Gemma

Ruud Goossens, Nijmegen

Gemma is een echte vakvrouw met een warme en professionele uitstraling en werkwijze die zich uit in een mooie ceremonie waarin ze ook zeer alert en adrem reageert op situaties die zich op dat moment voordoen waardoor zij voor een passende sfeer zorgt die ondersteund wordt door een mooi en warm stemgeluid.